2017-06-28 10:09:20• hírek • (x)

Miért fájnak az izületeim? Reumás vagyok? Mikor és milyen tünetekkel érdemes reumatológushoz fordulni?

Dr. Pongrácz Blanka reumatológus szakorvos az Aqua Medica Gyógykezelő Központban naponta tart szakrendelést.

„Nehezemre esik felállni a székről és mozogni, sírni tudnék úgy fáj a térdem.”

„A második emeleten lakom de kisszékem van az elsőn, hogy megtudjak pihenni útközben mert fáj a csípőm lépcsőzéskor.”

„Reggelente mindent kiejtek a kezemből, annyira bevannak dagadva az ujjaim és fájnak is, csupa göb a kezem.”

„Vannak időszakok, amikor egyszerűen mindenem fáj, főleg időváltozáskor. Már annyi krémem van, hogy patikát nyithatnék de én mégsem érzem jobban magam egyiktől sem. Mit tegyek?”

Százával sorolhatnánk az ilyen és ezekhez hasonló panaszokat amelyekkel betegeink keresnek fel minket az Aqua Medica Gyógykezelő Központban. Bizonyára mindenki naponta hall hasonló panaszokat valamely családtagtól, szomszédtól, munkatárstól. Az elmúlt évtizedekhez képest mintha napról napra több embert érintenének furcsábbnál furcsább betegségek. Talán felgyorsult világunk és életmódunk miatt is, a reumatológiai megbetegedések világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, nagy mértékben befolyásolva a mozgásszervi funkciót, az életminőséget, és jelentős terhet róva az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt.

A következőkben feltett kérdésekre Dr. Pongrácz Blanka, az Aqua Medica reumatológusa válaszol.

- Mivel foglalkozik a reumatológia? 
- A reumatológia a mozgásszervek, vagyis a gerinc, a csontok, a porcok, az ízületek és inak, izmok konzervatív (nem műtéti) kezelésével foglalkozik. A mozgásszervek gyulladásos, autoimmun és kopásos eredetű megbetegedései és az anyagcserezavarok, például a csontritkulás kezelése is a reumatológia területéhez tartozik.

- Mikor és milyen tünetekkel érdemes reumatológiai szakrendelésre jelentkezni?
- A reumatológiai megbetegedések különösképpen pedig a kőtőszöveti betegségek tünetei rendkívül sokszínűek, a kezdeti szakaszban gyakran nagyon hasonlóak és nem ritkán hónapok, akár évek telhetnek el, míg a teljes klinikai kép kialakul. A legjobb megoldás az, ha minden olyan mozgásszervi panasszal, amely több mint egy-két héten át elhúzódik és a mozgásában akadályozza, egy vagy több izület fájdalmával, duzzanattal, zsibbadással, ízületi merevséggel vagy deformitással jár, azonnal szakemberhez fordul a páciens.

A további panaszok esetében is szükséges a mihamarabbi szakorvosi ellátás: ha gerinctáji fájdalmai vannak, tartós derék- vagy hátfájástól szenved, ha végtagproblémái vannak, például ínhüvelygyulladás, befagyott váll, teniszkönyök, kalapácsujj, sarkantyú, Raynaud-jelenség (az ujjak hideg hatására történő színelváltozása, fájdalma); csökkent könny- és nyáltermelés miatti szemszárazság, szájszárazság; szimmetrikus izomfájdalom, izomgyengeség a végtagokban; ismétlődő trombózisok, vetélések; ismétlődő szerozitiszek; gyulladásos bőrtünetek, fényérzékenység, hőemelkedés, láz, fogyás, stb. Gyakori összefüggés van egyes belgyógyászati, bőrgyógyászati, szemészeti és a reumatológiai kórképek között.

2017 júniusától Dr. Pongrácz Blanka reumatológus szakorvos az Aqua Medica Gyógykezelő Központban naponta tart szakrendelést.

- Szatmárnémetiben születtem, tanulmányaimat a 10. számú Általanos Iskolában, később a Kölcsey Ferenc Főgimnázium természettudományok szakán végeztem 2002-ben. Orvosi tanulmányaimat 2003-2009 között végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar nyelvű általános orvosi szakán, 2010-től 2011-ig orvosi laboratóriumi diagnosztika rezidensként dolgoztam a Maros Megyei Sürgősségi Klinika központi laboratóriumában, 2013-tól 2017 januárjáig reumatológus rezidens orvosként dolgoztam a Maros Megyei Sürgősségi Klinika reumatológia osztályán, illetve a belgyógyászati osztályon a Marosvásárhelyi Kardiovaszkuláris Rekuperációs Klinikán. 2016-ban részt vettem 3 hónap muszkulo-szkeletális imagisztikai képzésen a kolozsvári Reumatológia Klinikán. 2017 áprilisában szakvizsgáztam Kolozsváron - mondja a doktornő.

- Hogyan zajlik egy vizsgálat? 
- A vizsgálat a pácienssel való beszélgetéssel kezdődik, amikor alaposan kikérdezik az előzményekről, eddigi betegségeiről, panaszokról, családi kórelőzményekről. Ezután az általános fizikális vizsgálat következik, az esetleges belgyógyászati betegségek figyelembe vételével, illetve különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, ezt követően pedig neurológiai vizsgálatra is sor kerülhet. Ha vannak korábbi leletek, zárójelentések, azok elemzése, a friss laboratóriumi eredményekkel való összevetése is segít a diagnózis felállításában. A reumatológus laboratóriumi, illetve szükség esetén képalkotó (ultrahang, röntgen, MRI) vizsgálatok valamint csontsűrűség-mérés elvégzését is kérheti. Mivel a reumatológiai problémák általában más betegségekkel, belgyógyászati és egyéb kórképekkel is összefügghetnek, ezért a reumatológus gyakorta konzultál más társszakterületek szakorvosaival is.

Az Aqua Medica Gyógykezelő Központban továbbra is várja betegeit:

Dr. Filipescu Ileana reumatológus szakorvos

Dr. Tamas Alexandrina és Dr. Căprar Marius balneofizioterápiás - rehabilitációs szakorvos valamint gyógytornában, fizioterápiában és masszázs – hidroterápiában a legjobban felkészült terapeuták állnak minden nap rendelkezésükre. 

Bővebb információért látogasson el személyesen a Gorunului utca 8. szám alatt található Aqua Medica Aquastar kezelőbázisra, vagy hívja a 0361-409-888-as telefonszámot, továbbá meglátogathatja a www.aquamedicasatumare.ro honlapot is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: